Så du vil starte en podcast? God idé! Lad os hjælpe dig med at få din plan op at køre.
Udvikl en podcast-idé
At udvikle en specifik niche og område, som din podcast passer ind i, vil hjælpe med at definere dit publikum og adskille dig fra mængden. Vigtigst af alt skal det være noget, du er interesseret i og passioneret omkring. Dette skyldes, at for at blive en succesfuld podcast skal dit emne have holdbarhed, og du skal kunne producere flere forskellige episoder om det.
Derudover er det fantastiske ved podcasts, at du kan vælge næsten ethvert emne, fra politik, bøger og filosofi til true crime, comedy og sundhed. Jo mere specifikt, jo bedre, da din konkurrence vil være mindre! Nogle vigtige overvejelser, når du vælger dit emne, omfatter:
Beslut, hvad du vil have din podcast til at gøre: uddanne, fortælle en historie, afslappe eller bare underholde? Dit mål for podcasten bør også fungere sammen med dit valgte format, som kunne være interviews, debatter, dokumentarer, manuskriptfiktion eller en kombination af forskellige formater. At bekræfte dit format vil også hjælpe med at definere dit publikum.
Definer dit publikum
At forstå, hvem dit publikum er, vil hjælpe med at forme dit podcast-indhold til noget relevant og brugbart for dem, og vil få dem til at komme tilbage efter mere. Faktorer at overveje, når du bestemmer dit publikum, inkluderer alder, beskæftigelse, placering, hobbyer, ambitioner, og om de lytter til andre konkurrerende podcasts.
Undersøg konkurrencen
Når du har din generelle podcast-idé, så lav noget research for at se, om der er andre konkurrerende podcasts. Du kan finde ud af, om de er populære, og hvad de gør godt eller mindre godt ved at læse anmeldelser. På den måde kan du forstå, hvad der skal til for at skille dig ud fra mængden. Alternativt kan du opdage, at der er få andre podcasts med din specifikke idé, hvilket betyder, at du kunne udfylde et hul i markedet.
Planlæg din podcast
Planlægning af din podcast inkluderer vigtige detaljer som en omtrentlig episodelængde, som kunne være 10-minutters mini-episoder, timelange samtaler eller tre-timers sagaer - valget er dit. Det kan være, at du ikke har en fast standard for længden af dine episoder, men i stedet vil justere den baseret på indholdet.
På samme måde vil forståelse af, hvor ofte du vil udgive, opbygge regelmæssighed og tillid hos dit publikum. Mange podcasts udgiver ugentligt, hver anden uge, månedligt eller endda bare et par gange om året, afhængigt af omstændighederne. Dog er de, der udgiver mere regelmæssigt og konsekvent, mere tilbøjelige til at have et engageret følge. At oprette en kalender til at planlægge dine episodeidéer og tidsplan kan holde dig på sporet.
Endelig, hvis dette er en solo podcast-idé, kan du overveje at tilføje en medvært. Mange podcasts har medværter, fordi det kan hjælpe med at lette arbejdsbyrden og holde tingene friske, selvom det bestemt ikke er nødvendigt.
Opbyg dit brand
At opbygge et stærkt og identificerbart brand er afgørende for at fremhæve det unikke ved din podcast. Alt fra navnet, kunstværket, musikken og introerne vil definere podcastens karakter, så det skal føles i overensstemmelse med dit brand.
Navn
Et fængende og mindeværdigt podcast-navn kan tiltrække folk og gøre det lettere for dig at blive opdaget. Ideelt set bør folk kunne identificere og vide, hvad din podcast handler om, bare ud fra navnet. Desuden behøver du ikke altid at have ordet "podcast" med! Nogle eksempler på populære podcast-navne inkluderer Rotten Mango, The Daily og No Such Podcast. De fleste af dem er korte og fængende og bliver hængende i folks bevidsthed.
Artwork
Alle podcast-platforme giver dig mulighed for at uploade dit podcast-coverbillede for at tiltrække og skille dig ud for potentielle lyttere. Det bør kunne give en smagsprøve på, hvad din podcast handler om, og kommunikere det visuelt gennem slående billeder.
Derudover er det ideelt at holde det enkelt uden for meget, der foregår, eller for meget tekst for at lette forståelsen. Hvis du føler, at du er dygtig med værktøjer som Photoshop og Canva, kan du prøve at skabe det selv eller kontakte en freelance grafisk designer på sider som Upwork eller Canva.
Musik
Succesfulde podcasts bruger ofte musik - det er trods alt et lydmedie! At skabe en mindeværdig jingle kan holde din podcast i folks tanker, eller at lave nogle tilpassede lydeffekter og lyde kan tilføje en sjov og engagerende dimension til dit show. Du kan bruge værktøjer som Ableton eller Garageband, eller hyre en freelancer for et engangsbeløb.
Intros og outros
Det samme gælder for intros og outros - at holde dem konsistente og tilføje sjove, relevante slogans kan hjælpe med at opbygge dit brand, tone og gøre din podcast mindeværdig. Prøv at holde dem på 20 sekunder eller mindre, men jo kortere og mere fængende, jo bedre. Du vil ikke have dine lyttere til at vente, mens du læser en hel afhandling!
Det er også en god idé at tilføje en opfordring til handling i dine intros og outros, hvad enten det er at bede dine lyttere om at abonnere, donere til din Patreon eller blive ved med at lytte med.
Få det rigtige udstyr
Mikrofon
Det smukke ved podcasting er, at det er ret tilgængeligt, hvilket betyder, at du ikke behøver at investere i et helt studie for at begynde at optage. Du bliver dog nødt til at købe en mikrofon af høj kvalitet for at sikre, at du lyder professionel - uden en kvalitetsmikrofon vil folk simpelthen ikke have lyst til at lytte til dit indhold. Der er flere muligheder at vælge imellem, når det kommer til mikrofoner:
-
USB-mikrofoner: de tilsluttes nemt via USB til din bærbare eller stationære computer, men har en lavere lydkvalitet end nogle andre mikrofoner. Eksempler er Rode NT-USB, Blue Yeti, HyperXQuadcast og AKG Lyra.
-
Kondensatormikrofoner: tilbyder høj lydkvalitet, men er meget følsomme, så de kræver et mere stille optagelsesrum. Eksempler er Neumann U87, Rode NTK og Blue Bluebird.
-
Dynamiske mikrofoner: er kendt for deres holdbarhed og evne til at fjerne baggrundsstøj. Eksempler inkluderer Sennheiser e835, Rode M1 og Shure SM57.
Optagelsessoftware
Optagelsessoftware bruges til at fange lydene fra din mikrofon, samtidig med at du kan redigere og mixe din lyd. Der findes mange forskellige typer software derude, nogle dyrere end andre, men heldigvis behøver du ikke at bruge en formue, hvis du lige er begyndt. Audacity er for eksempel gratis, ligesom Garageband, hvis du bruger Apple-udstyr. Men Adobe Audition, Logic Pro X og Cubase kan være gode muligheder, hvis du vil udvide dine muligheder.
Hvis du laver fjerninterviews til din podcast, kan software som CallNote og Zencastr forbinde til Zoom, Skype eller Google Meets for at sikre, at du fanger alt, hvad din gæst siger, i høj kvalitet.
Senere, hvis du vil investere i mere udstyr for at forbedre din lydkvalitet, er der nogle ekstra værktøjer, du kan investere i. For eksempel pop-filtre, der forbedrer bestemte lyde, shock mounts til at fjerne baggrundsvibration og mikrofonstativer, der giver mere komfort. Hvem ved, måske ender du endda med dit eget studie, hvis din podcast bliver en succes.
Planlæg og optag en episode
Planlægning af din første episode
Den første episode vil være dit første tilbud til verden, så den skal kommunikere, hvad du handler om, og hvad man kan forvente af resten af podcastserien. Derfor er det vigtigt at lave noget planlægning, før du kaster dig ud i optagelsen. De vigtigste ting at skitsere er:
-
De emner, du vil tale om, og en grov struktur.
-
Hvis du laver et interview, så planlæg nogle spørgsmål på forhånd.
-
Målet med denne episode - hvad vil du gerne have, at dit publikum skal vide eller opleve, når de er færdige med at lytte?
-
Om du vil skrive et manuskript eller være uforberedt. Ofte er manuskripter mest nyttige til fiktion og non-fiction formater, men mindre til interviews og diskussioner, hvor det skal være lidt mere spontant. Dog kan skrevne stikord stadig hjælpe uanset hvad for at guide diskussionen.
Optagelse af din første episode
Når du har dit udstyr klar, er der et par vigtige ting at huske på, når du optager din episode. For det første, tænk over hvor du optager. For det andet, tænk over dine optagelsesteknikker.
Når det kommer til lokalet, vil du gerne have et sted, der er stille med god lyd. Rum med tæpper er ideelle, så lyden ikke bouncer af hårde overflader. Hvis du ikke kan det, kan du reducere risikoen ved at tilføje bløde møbler til at absorbere lyden.
Når du optager, er det vigtigt at holde din mund omkring 15-30 centimeter væk fra mikrofonen, vinkle mikrofonen lidt og sørge for, at optagelsesniveauerne er i det ideelle område på -6dB til -3dB. Hold øje med dit taletempo - det betyder ingen tung vejrtrækning eller at drikke ind i mikrofonen. Før du sætter dig ned for at optage din første episode, kan det være en fordel at eksperimentere lidt for at tjekke, at din lyd er så god som muligt.
Redigering af podcasten
Ved hjælp af den optagelsessoftware, du har valgt, kan du redigere podcasten, så den lyder så god som muligt. Først bør du redigere og justere dit indhold: det vil sandsynligvis betyde at omorganisere noget materiale for at få det til at lyde mere effektivt eller give mere mening. Det er også sandsynligt, at du har for meget materiale og bliver nødt til at skære det ned.
Derefter kan du begynde at fjerne distraktioner som baggrundsstøj eller unødvendige pauser. Når du begynder at mixe, kan du tilføje kompressorer til vokalerne for at få dem til at lyde glattere og for at sikre, at alle lydniveauer, inklusive musikken, lyder polerede. Det er en god idé at bruge noget tid på redigering for at se, hvad der fungerer bedst for at få din endelige version.
Distribuer podcasten
Med podcast-episode #1 klar til at gå, kan du uploade den til en podcast-hostingplatform som Buzzsprout, Anchor eller Simplecast. Efter din podcast-episode er hostet der, kan du indsende et RSS-feed for at sikre, at din episode placeres i det katalog, du ønsker. Dette kunne være Spotify, Apple Podcasts, Deezer eller Amazon Music, for at nævne nogle få. Du kan vælge så mange kataloger, som du har lyst til, hvilket kan være en god idé for at nå et bredere publikum.
At promovere din podcast er afgørende for at tiltrække et publikum og gøre din podcast til en succes. Ved at bruge dine sociale mediekonti og podcast-hjemmeside kan du skabe spændende indhold, herunder klip fra episoden, live reaktioner og iøjnefaldende designs. At tilbyde en konkurrence for at dele dit site kunne også generere mere rækkevidde.
En lanceringsevent kunne også være en fantastisk måde at kickstarte din podcast på en mindeværdig måde med et publikum. Derudover kunne det at sende et podcast-nyhedsbrev og pitche din podcast til nyhedsmedier tiltrække folk. Husk generelt, at promovering af din podcast er lige så vigtig som at skabe den, og det er en løbende proces.
Tjen penge på podcasten
Med flere podcast-episoder under bæltet og forhåbentlig et større publikum, kan du begynde at tjene penge på din podcast og skabe profit. Der er flere forskellige måder at tjene penge på din podcast, og du kan bruge flere forskellige metoder for at maksimere dine chancer for at tjene en indkomst.
Brands og virksomheder kan betale dig for at promovere deres produkter eller tjenester under din podcast gennem en personlig eller standard reklame. Du kan komme i kontakt med potentielle annoncører gennem netværk som Midroll og Podcorn, som normalt håndterer detaljerne for dig.
Donationer og abonnementer
Mange podcastere beder også om specifikke donationer på deres podcast gennem sites som Patreon, eller deltager i "Køb mig en kop kaffe"-trenden. Alternativt kan du tilbyde indhold som eksklusive episoder til gengæld for et abonnement eller medlemsgebyr.
Affiliate-salg
At tilmelde dig affiliate-programmer betyder, at du kan promovere dine specifikke links på din podcast for forhåbentlig at øge salget. Ideelt set bør affiliate-produktet være relateret til et lignende tema eller emne som din podcast, så det føles autentisk og relevant. Plus, det er mere sandsynligt at engagere dine lyttere på den måde.
Sælg merchandise
Efterhånden som din podcast opnår popularitet, kan du endda begynde at sælge podcast-merchandise og produkter for at tjene flere penge. Ud over den klassiske kasket og T-shirt, kan du prøve at sælge konsulentforløb, coaching, live events og bøger, afhængigt af typen af podcast.
Vær gæst på andre podcasts
At være gæstevært på andre podcasts kan virkelig hjælpe med at markedsføre din egen podcast, især hvis den er baseret på lignende temaer og emner. Hvis det er en podcast med et stort publikum og rækkevidde, kan du få mange flere lyttere som resultat.
Interager med lytterne
En god måde at generere flere lytninger og engagement med din podcast er at være vært for Q&As. Du kan spørge dit publikum på sociale medier, om de har spørgsmål eller emner, de gerne vil have, at du diskuterer på podcasten. Derudover kan du svare gennem kommentarer på sociale medier eller give lyttere shoutouts for at skabe en dybere forbindelse mellem dig og dine lyttere.
Udvid podcasten
At opbygge og udvide en succesfuld podcast er en løbende proces. Det handler om kontinuerligt at promovere din podcast, følge din fremgang og være konsistent. For at holde styr på din podcasts succes kan du overvåge ting som antallet af downloads, hvor meget dit publikum engagerer sig i din podcast, deres demografi, hvor mange unikke lyttere du har, og individuelle episoders popularitet.
At holde øje med dette vil hjælpe dig med at forstå, hvad du gør godt, og hvad du kunne gøre bedre. De fleste podcast-hostingplatforme har værktøjer til at analysere disse detaljer indbygget, så du vil være i stand til at få adgang til disse oplysninger regelmæssigt.
Derudover, hvis du fortsætter med markedsføring og skabelse af din podcast, vil du tiltrække et større publikum. Folk elsker en podcast, de kan regne med til at holde dem underholdt eller uddannet, så det er vigtigt ikke at være stille for længe, hvis du vil udvide dit publikum.
Opsummering
Podcasts er utrolige værktøjer til at dele dine tanker, være kreativ og tjene seriøse penge. Fra at udtænke din podcast-idé til at promovere dine episoder har vi dækket alle grundene til, hvordan du får din podcast i gang og forhåbentlig gør den til en succes. Det er et konkurrencepræget felt, men hvis du har en solid idé, en masse passion og er konsistent i din podcast-produktion og promoveringsindsats, kan dit show blive en profitabel pengemaskine og i nogle tilfælde en fuldtidsforretning.