Dus je wilt een podcast starten? Geweldig idee! Laten we je helpen om je plan van de grond te krijgen.
Ontwikkel een Podcast Idee
Het ontwikkelen van een specifieke niche en gebied waarin je podcast past, helpt je doelgroep te definiëren en je te onderscheiden van de massa. Het belangrijkste is dat het iets moet zijn waar je interesse in hebt en gepassioneerd over bent. Dit komt omdat een succesvolle podcast een onderwerp nodig heeft met langdurige potentie, en je moet in staat zijn om verschillende afleveringen te produceren.
Bovendien is het geweldige aan podcasts dat je bijna elk onderwerp kunt kiezen, van politiek, boeken en filosofie tot true crime, comedy en gezondheid. Hoe specifieker, hoe beter, want dan heb je minder concurrentie! Enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van je onderwerp zijn:
Bepaal wat je wilt dat je podcast doet: informeren, een verhaal vertellen, ontspannen of gewoon vermaken? Je doel voor de podcast moet ook passen bij je gekozen format, zoals interviews, debatten, documentaires, fictieve scripts of een combinatie van verschillende formats. Het bevestigen van je format helpt ook bij het definiëren van je publiek.
Definieer je publiek
Begrijpen wie je publiek is, helpt je podcastinhoud vorm te geven tot iets relevants en nuttigs voor hen, en zorgt ervoor dat ze blijven terugkomen voor meer. Factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van je publiek zijn leeftijd, beroep, locatie, hobby's, ambities, en of ze naar andere concurrerende podcasts luisteren.
Onderzoek de concurrentie
Zodra je je algemene podcast-idee hebt, doe wat onderzoek om te zien of er andere concurrerende podcasts zijn. Je kunt erachter komen of ze populair zijn en wat ze goed of minder goed doen door recensies te lezen. Op die manier kun je begrijpen wat er nodig is om op te vallen. Je kunt ook ontdekken dat er weinig andere podcasts zijn met jouw specifieke idee, wat betekent dat je een gat in de markt kunt vullen.
Plan Je Podcast
Het plannen van je podcast omvat belangrijke details zoals een geschatte afleveringsduur, of dat nu mini-afleveringen van 10 minuten zijn, gesprekken van een uur, of saga's van drie uur - de keuze is aan jou. Het kan zijn dat je geen vaste standaard hebt voor de lengte van je afleveringen, maar dat je deze aanpast op basis van de inhoud.
Ook het begrijpen hoe vaak je wilt posten, zal regelmaat en vertrouwen opbouwen bij je publiek. Veel podcasts posten wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of zelfs maar een paar keer per jaar, afhankelijk van de situatie. Echter, degenen die regelmatiger en consistenter posten, hebben waarschijnlijk een meer betrokken publiek. Het maken van een kalender om je afleveringsideeën en schema in kaart te brengen, kan je op het juiste spoor houden.
Tot slot, als dit een solo podcast-idee is, kun je overwegen om een co-host toe te voegen. Veel podcasts hebben co-hosts omdat het kan helpen de werklast te verlichten en dingen fris te houden, hoewel het zeker niet essentieel is.
Bouw Je Branding
Het opbouwen van een sterk en herkenbaar merk is cruciaal om de uniekheid van je podcast te benadrukken. Alles, van de naam, artwork, muziek en intro's, zal het karakter van de podcast definiëren, dus het moet in lijn voelen met je merk.
Naam
Een pakkende en memorabele podcastnaam kan mensen aantrekken en het makkelijker maken om ontdekt te worden. Idealiter zouden mensen moeten kunnen identificeren en weten waar je podcast over gaat, alleen al door de naam. Trouwens, je hebt niet altijd het woord "podcast" nodig! Enkele voorbeelden van populaire podcastnamen zijn Rotten Mango, The Daily, en No Such Podcast. De meeste zijn kort en krachtig en blijven hangen in de gedachten van mensen.
Artwork
Alle podcastplatforms stellen je in staat om je podcast-coverart te uploaden om potentiële luisteraars aan te trekken en op te vallen. Het moet een voorproefje kunnen geven van waar je podcast over gaat en dit visueel communiceren door opvallende beelden.
Daarnaast is het ideaal om het simpel te houden zonder te veel drukte of te veel tekst voor een goede begrijpelijkheid. Als je denkt dat je handig bent met tools zoals Photoshop en Canva, kun je proberen het zelf te maken of contact opnemen met een freelance grafisch ontwerper op sites zoals Upwork of Canva.
Muziek
Succesvolle podcasts maken vaak gebruik van muziek - het is tenslotte een audiomedium! Het creëren van een memorabele jingle kan je podcast in de gedachten van mensen houden, of het maken van aangepaste audio-effecten en geluiden kan een leuke en boeiende dimensie toevoegen aan je show. Je kunt tools zoals Ableton of Garageband gebruiken, of een freelancer inhuren voor een eenmalige vergoeding.
Intro's en Outro's
Hetzelfde geldt voor intro's en outro's - ze consistent houden en leuke, relevante catchphrases toevoegen kan helpen bij het opbouwen van je merk, toon, en je podcast memorabel maken. Probeer ze 20 seconden of minder te houden, maar hoe korter en krachtiger, hoe beter. Je wilt je luisteraars niet laten wachten terwijl je een hele dissertatie voorleest!
Het is ook een goed idee om een call-to-action toe te voegen in je intro's en outro's, of dat nu is om je luisteraars te vragen zich te abonneren, te doneren aan je Patreon, of te blijven luisteren.
Zorg voor de Juiste Apparatuur
Microfoon
Het mooie van podcasting is dat het vrij toegankelijk is, wat betekent dat je niet in een complete studio hoeft te investeren om te beginnen met opnemen. Je zult echter wel een microfoon van hoge kwaliteit moeten aanschaffen om ervoor te zorgen dat je professioneel klinkt - zonder een goede microfoon zullen mensen simpelweg niet naar je content willen luisteren. Er zijn verschillende opties als het gaat om microfoons:
-
USB-microfoons: deze sluit je eenvoudig via USB aan op je laptop of computer, maar hebben een lagere geluidskwaliteit dan sommige andere microfoons. Voorbeelden zijn de Rode NT-USB, Blue Yeti, HyperXQuadcast en AKG Lyra.
-
Condensatormicrofoons: bieden hoge geluidskwaliteit maar zijn erg gevoelig, dus vereisen een stillere opnameruimte. Voorbeelden zijn de Neumann U87, Rode NTK en Blue Bluebird.
-
Dynamische microfoons: staan bekend om hun duurzaamheid en vermogen om achtergrondgeluid te onderdrukken. Voorbeelden zijn onder andere de Sennheiser e835, Rode M1 en Shure SM57.
Opnamesoftware
Opnamesoftware wordt gebruikt om het geluid van je microfoon vast te leggen, terwijl je ook je audio kunt bewerken en mixen. Er zijn veel verschillende soorten software beschikbaar, sommige duurder dan andere, maar gelukkig hoef je niet de hoofdprijs te betalen als je net begint. Audacity is bijvoorbeeld gratis, net als Garageband als je Apple-apparatuur gebruikt. Adobe Audition, Logic Pro X en Cubase kunnen echter goede opties zijn als je wat verder wilt gaan.
Als je interviews op afstand doet voor je podcast, kan software zoals CallNote en Zencastr verbinding maken met Zoom, Skype of Google Meets om ervoor te zorgen dat je alles wat je gast zegt in hoge kwaliteit vastlegt.
Later, als je wilt investeren in meer apparatuur om je geluidskwaliteit te verbeteren, zijn er extra tools waarin je kunt investeren. Bijvoorbeeld popfilters om bepaalde klanken te verbeteren, shockmounts om achtergrondtrillingen te verwijderen, en microfoonstandaards voor meer comfort. Wie weet eindig je zelfs met je eigen studio als je podcast een succes wordt.
Plan en Neem een Aflevering Op
Je Eerste Aflevering Plannen
De eerste aflevering is je eerste aanbod aan de wereld, dus het moet duidelijk maken waar je voor staat en wat luisteraars kunnen verwachten van de rest van de podcastserie. Daarom is het essentieel om wat planning te doen voordat je begint met opnemen. De belangrijkste zaken om te schetsen zijn:
-
De onderwerpen waarover je gaat praten en een ruwe structuur.
-
Als je een interview doet, bereid dan vooraf wat vragen voor.
-
Het doel van deze aflevering - wat wil je dat je publiek weet of ervaart aan het einde?
-
Of je een script gaat schrijven of onvoorbereid gaat praten. Scripts zijn vaak het meest nuttig voor fictie- en non-fictieformats, maar minder voor interviews en discussies waar het wat meer spontaan moet zijn. Geschreven punten kunnen echter nog steeds helpen om de discussie te sturen.
Je Eerste Aflevering Opnemen
Zodra je apparatuur klaar is voor gebruik, zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden tijdens het opnemen van je aflevering. Ten eerste, denk na over waar je opneemt. Ten tweede, denk na over je opnametechnieken.
Wat betreft de ruimte, wil je ergens rustig met een goede akoestiek. Kamers met tapijt zijn ideaal, zodat het geluid niet weerkaatst op harde oppervlakken. Als dat niet kan, kun je het risico verminderen door zachte meubels toe te voegen om geluid te absorberen.
Tijdens het opnemen is het belangrijk om je mond ongeveer 15 tot 30 centimeter van de microfoon te houden, de microfoon iets te kantelen en ervoor te zorgen dat de opnameniveaus in het ideale bereik van -6dB tot -3dB liggen. Let op je cadans bij het spreken - dat betekent geen zwaar ademen of drinken in de microfoon. Voordat je gaat zitten om je eerste aflevering op te nemen, kan het nuttig zijn om wat te experimenteren om te controleren of je geluid zo goed mogelijk is.
De Podcast Bewerken
Met de opnamesoftware van je keuze kun je de podcast bewerken om deze zo goed mogelijk te laten klinken. Eerst moet je je content bewerken en aanpassen: dit betekent waarschijnlijk dat je wat materiaal moet herschikken om het effectiever te laten klinken of logischer te maken. Het is ook waarschijnlijk dat je te veel materiaal hebt en het moet inkorten.
Daarna kun je beginnen met het verwijderen van afleidingen zoals achtergrondgeluid of onnodige pauzes. Als je begint met mixen, kun je compressors toevoegen aan de vocals om ze soepeler te laten klinken en ervoor te zorgen dat alle geluidsniveaus, inclusief de muziek, gepolijst klinken. Het is een goed idee om wat tijd te besteden aan het bewerken om te zien wat het beste werkt voor je definitieve versie.
De Podcast Verspreiden
Met podcast aflevering #1 klaar om te gaan, kun je deze uploaden naar een podcast hostingplatform zoals Buzzsprout, Anchor of Simplecast. Nadat je podcast-aflevering daar wordt gehost, kun je een RSS-feed indienen om ervoor te zorgen dat je aflevering in de directory van je keuze wordt geplaatst. Dit kan Spotify, Apple Podcasts, Deezer of Amazon Music zijn, om er maar een paar te noemen. Je kunt zoveel directories kiezen als je wilt, wat een goed idee kan zijn om een breder publiek te bereiken.
Het promoten van je podcast is essentieel om een publiek aan te trekken en je podcast succesvol te maken. Door je sociale media-accounts en podcast-website te gebruiken, kun je spannende content creëren, waaronder clips uit de aflevering, live reacties en opvallende ontwerpen. Het aanbieden van een weggeefactie om je site te delen kan ook meer bereik genereren.
Een lanceringsevenement kan ook een geweldige manier zijn om je podcast op een gedenkwaardige manier te starten met een publiek. Daarnaast kan het versturen van een podcast-nieuwsbrief en het pitchen van je podcast bij nieuwsoutlets mensen aantrekken. Onthoud dat het promoten van je podcast net zo belangrijk is als het maken ervan, en het is een doorlopend proces.
De Podcast Monetariseren
Met verschillende podcastafleveringen achter de rug, en hopelijk een groter publiek, kun je beginnen met het monetariseren van je podcast en wat winst maken. Er zijn verschillende manieren om monetarisering in je podcast te verwerken, en je kunt meerdere methoden toepassen om je kansen op inkomsten te maximaliseren.
Merken en bedrijven kunnen je betalen om hun producten of diensten te promoten tijdens je podcast, via een gepersonaliseerde of standaard advertentie. Je kunt in contact komen met potentiële adverteerders via netwerken zoals Midroll en Podcorn, die meestal de details voor je afhandelen.
Donaties en Abonnementen
Veel podcasters vragen ook om specifieke donaties op hun podcast via sites zoals Patreon, of doen mee aan de "Koop me een kopje koffie"-trend. Als alternatief kun je content aanbieden zoals exclusieve afleveringen in ruil voor een abonnements- of lidmaatschapsbijdrage.
Affiliate Verkoop
Door je aan te sluiten bij affiliate programma's kun je je specifieke links op je podcast promoten om hopelijk de verkoop te verhogen. Idealiter zou het affiliate product gerelateerd moeten zijn aan een vergelijkbaar thema of onderwerp als je podcast, zodat het authentiek en relevant aanvoelt. Bovendien is het dan waarschijnlijker dat je luisteraars erdoor worden aangesproken.
Merchandise Verkopen
Naarmate je podcast aan populariteit wint, kun je zelfs beginnen met het verkopen van podcast-merchandise en producten om wat meer geld te verdienen. Naast de klassieke pet en T-shirt, probeer ook consultancycursussen, coaching, live evenementen en boeken te verkopen, afhankelijk van het type podcast.
Te Gast bij Andere Podcasts
Als gast optreden bij andere podcasts kan echt helpen om je eigen podcast te promoten, vooral als deze gebaseerd is op vergelijkbare thema's en onderwerpen. Als het een podcast is met een groot publiek en bereik, kun je er veel meer luisteraars door krijgen.
Interactie met Luisteraars
Een geweldige manier om meer luisteraars en betrokkenheid bij je podcast te genereren, is door Q&A's te organiseren. Je kunt je publiek op sociale media vragen of ze vragen of onderwerpen hebben die ze graag willen dat je bespreekt in de podcast. Daarnaast kun je reageren via sociale media-opmerkingen of luisteraarsshoutouts om een diepere connectie tussen jou en je luisteraars te creëren.
De Podcast Laten Groeien
Het opbouwen en laten groeien van een succesvolle podcast is een doorlopend proces. Het gaat erom je podcast voortdurend te promoten, je voortgang bij te houden en consistent te blijven. Om het succes van je podcast bij te houden, kun je dingen monitoren zoals het aantal downloads, hoeveel je publiek betrokken is bij je podcast, hun demografische gegevens, hoeveel unieke luisteraars je hebt en de populariteit van individuele afleveringen.
Door dit in de gaten te houden, begrijp je wat je goed doet en wat je beter zou kunnen doen. De meeste podcast-hostingplatforms hebben de tools om deze details te analyseren ingebouwd, zodat je regelmatig toegang hebt tot deze informatie.
Bovendien, als je blijft doorgaan met marketing en het maken van je podcast, trek je een groter publiek aan. Mensen houden van een podcast waarop ze kunnen rekenen om vermaakt of geïnformeerd te worden, dus het is belangrijk om niet te lang stil te blijven als je je publiek wilt laten groeien.
Samengevat
Podcasts zijn geweldige tools om je gedachten te delen, creatief te zijn en serieus geld te verdienen. Van het bedenken van je podcast-idee tot het promoten van je afleveringen, we hebben alle aspecten behandeld over hoe je je podcast van de grond kunt krijgen en hopelijk succesvol kunt maken. Het is een competitief veld, maar als je een solide idee hebt, veel passie en consistent bent in je podcast-productie en promotie-inspanningen, kan je show een winstgevende geldmaker worden en, in sommige gevallen, een fulltime business.