Live Offers
>>7 Akıllı Yöntemle 30'lu Yaşlarınızda Servet Biriktirin ve Para Kazanın
7 Akıllı Yöntemle 30'lu Yaşlarınızda Servet Biriktirin ve Para Kazanın

7 Akıllı Yöntemle 30'lu Yaşlarınızda Servet Biriktirin ve Para Kazanın

Updated on May 13, 2025

5 min read
Our Editorial Process
Charlee AnthonyAnthony Clement
Written and Reviewed by
Charlee,
Anthony

30 yaşına geldiğinizde, hayatın sizi finansal durumunuzu kontrol altına almanız için acele ettirdiğini hissetmek çok kolay. Bu, emeklilik için para biriktirmek veya yan gelir elde etmek anlamına gelebilir. 

Bir Kuzey Amerikalı olarak 3 yıl boyunca Avrupa'da göçebe olarak yaşadım, portfolyomu geliştirirken asgari ücretle geçindim. Bu deneyimle, 30'lu yaşlarınızda başlangıçta çok fazla paranız olmasa bile nasıl para biriktirebileceğiniz konusunda bir iki şey öğrendim. 

Finansal Temellerinizi Optimize Edin

30'lu yaşlara geldiğinizde, hala finansal durumunuz üzerinde hiçbir kontrolünüzün olmaması çok kolay. Buraya 190 lira, şuraya 380 lira harcadığınızda bu durum bunaltıcı hale gelir. Sonunda, biriktirmeye çalıştığınız 3.800 liranın tamamen gittiğini görürsünüz. 

İşte düşük gelirli maaşla bile para biriktirebildiğim bazı yöntemler. Bu yöntemler, 30'lu yaşlarımda paramı daha iyi kontrol etmek için finansal temelimi optimize etmeme yardımcı oldu:

  • Bütçe Yapmak: Bir ay boyunca harcamalarınızı ve fonlarınızı takip edin. Every Dollar veya YNAB gibi bir bütçe uygulaması kullanmak yardımcı olabilir. 
  • Acil Durum Fonu: Bazıları 6 aylık veya yıllık acil durum fonu biriktirmenizi söyler, ancak bu imkansızdır (eğer çok fazla ekstra paranız yoksa). Bunun yerine, en az bir aylık birikimle başlayın, sonra iki aya, ve sonunda üç aya çıkın. Bunu aceleye getirmenize gerek yok, kendi temponuzda biriktirin. 
  • Borçtan Kaçının: Ne pahasına olursa olsun, kendinizi daha fazla borca sokmayın. 30 yaşına geldiğinizde, ekstra borç eklemekten ziyade mevcut borçlarınızı ödemeye odaklanmalısınız. 

Bu ipuçlarının çoğu 20'li yaşlarınızda nasıl para kazanabileceğiniz konusuna da uygulanabilir, ancak herkes 30'lu yaşlarına geldiğinde her şeyi düzene koymuş olmaz, ve bu sorun değil. Umarım erken yaşta sağlam bir finansal temel oluşturmak, daha zengin bir geleceğe sahip olmanıza yardımcı olur. 

Ek İşler Yapın

Ek işler, özellikle doğru türünü bulursanız, biraz ekstra para kazanmak için harikadır. İster evcil hayvan bakıcılığı veya Freecash gibi beceri gerektirmeyen ek işler bulmak isteyin, ister Grafik Tasarım veya Serbest Yazarlık gibi uzun vadeli bir işe girmek isteyin.

Ek işler, birçok kişinin seyahat ederken para biriktirmesinin veya market alışverişlerini ödemesinin ana yollarından biri olmuştur. 

İşte denediğim ve bana saatte 190 liradan 950 liraya kadar kolayca ödeme yapan birkaç ek iş:

  • Freecash: Anketleri tamamlayarak, oyunlar oynayarak ve ürünleri test ederek saatte 950 liraya kadar kazanabileceğiniz bir ödül uygulaması. 
  • Serbest Yazar: Bloglar, web siteleri için makaleler veya Goodreads gibi sitelerde incelemeler yazın. Upwork gibi platformlarda iş bulabilirsiniz. 
  • Serbest Grafik Tasarımcı: Bir web sitesi, Youtube kanalı veya reklamlar için küçük resimler, logolar veya diğer görsel odaklı parçalar oluşturun. 
  • Evcil Hayvan Bakıcısı: Rover gibi sitelerde yakınınızdaki evcil hayvan sahiplerini bulun ve köpekler, kediler, balıklar hatta hamsterlar gibi tüylü bebeklere bakın. 

Bu ek işler içe dönük kişiler için de harikadır, veya teknoloji konusunda sınırlıysanız ve sadece yatırım yapmadan evden para kazanmanın kolay bir yolunu istiyorsanız. 

Hisse Senetlerine Yatırım Yapın (Akıllıca)

Herkes hisse senetlerine yatırım yapmanızı söyler, ancak her zaman bunu yapmanın son derece sinir bozucu yollarından bahsederler. Sonra IRA'lar, 401k'lar vb. konuları ortaya atarlar. 30'lu yaşlarınızda biri olarak, muhtemelen ya bunlardan birine zaten sahipsinizdir ya da konum veya finansal nedenlerden dolayı bunlara erişiminiz yoktur. 

Sürekli hareket halinde olan ve sürekli para kazanmanın yollarını bulmak zorunda olan biri olarak, hisse senetlerine yatırım yapmama yardımcı olan birkaç harika uygulama ve yöntem buldum, aşırı karmaşık olan her şeyden kaçınarak. 

  • Revolut: Bu, yatırım yapmanıza, tasarruf etmenize ve harcamanıza aynı yerde izin veren, evrensel olarak kabul edilen en iyi fintech'lerden biridir. Kullanımı çok kolaydır ve birden fazla hisse senedine harika erişim sağlar. 
  • Fidelity: ABD'den iseniz, Fidelity'yi sadece yatırımlara odaklanan ve birden fazla yatırım hesabı oluşturmayı son derece kolaylaştıran en kolay uygulama olarak buldum. 
  • Coinbase: Bu uygulama, herkes tarafından kabul edilmeyen ancak geleneksel seçeneklerin dışında yatırım yapmanın bir yolu olan kripto para yatırımı yapıyorsanız harikadır. 

Yatırım yapmayı her ay bir angarya gibi hissetmemelisiniz, aksi takdirde yapmazsınız. Sadece 1.900 lira veya 760 lira bile olsa, kenara ayırmak için uygun hissettiğiniz miktarı koymaya çalışmaya başlayın.

Alternatif olarak, Freecash'te oynayabilir ve kazançlarınızı doğrudan Paypal veya kripto hesabınıza aktarabilirsiniz. Bu şekilde aylık gelirinizi kullanmanıza gerek kalmaz. Sadece kazanın ve biriktirin. 

Yeni Bir Beceri Öğrenin

30 yaşında olmak öğrenmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında, 30'lu yaşlarınız yeni bir şeye başlamanız için en uygun zamandır. Sanat, teknoloji, iş dünyası vb. gibi gidebileceğiniz birçok farklı yol var. Ayrıca platformlarda veya favori YouTuber'larınızdan ücretsiz kurslar bulabilirsiniz. 

İşte yeni beceriler öğrenebileceğiniz ücretsiz birkaç platform:

  • Udemy
  • Coursera
  • Hubspot
  • Skillshare

Buradan, portfolyonuzu ve kişisel becerilerinizi hızla geliştirebilecek kaliteli kurslar kolayca bulabilirsiniz. Gelecekte bu becerileri kullanarak para kazanmaya başlarsanız projelerin nasıl işleyeceğini anlamanıza yardımcı olması için serbest çalışma platformlarını kullanmanızı tavsiye ederim

Today's Special Offers in

en

Becerilerinizi Bir İşe Dönüştürün

Günümüzde çoğu insan 9-5 işlerinde çalışırken kendi işlerini de kuruyor. Yan gelir elde etmeye benzer olsa da, kendi işinize sahip olmak, kişisel markanızı geliştirmenin bir yoludur ve sonsuz olasılıklara sahip birden fazla gelir kaynağı elde etmenizi sağlar. 

İşte becerilerinizi bir işe dönüştürebileceğiniz bazı yollar:

  • Youtube Kanalı: Ürün incelemeleri yapmak, kurslar oluşturmak veya sadece Youtube'da eğlenceli içerikler üretmek, becerilerinizi bir işe dönüştürmenin yaygın olarak kabul gören bir yoludur
  • Kişisel Blog: Yazar olarak para kazanmak istiyorsanız, bloglar ortaklık programları ve Google Reklamları aracılığıyla pasif gelir elde etmenin harika bir yoludur. 
  • Podcast: Konuşmayı veya karmaşık ya da düşündürücü sorular hakkında fikrinizi paylaşmayı seviyorsanız, podcastler bir marka sesi oluşturmak için harika bir yoldur. 
  • E-ticaret: Pazarlamada iyiyseniz, e-ticarette şansınızı deneyebilirsiniz. Ürünler satın ve markanızı küresel olarak optimize ederek para kazanın. 

Bunların hepsi zaman alabilir ve doğru yapmak için günde birkaç saat gerektirebilir. Ancak sonuçtaki ödül yüksektir ve işler yoluna girdiğinde ayda kolayca ₺7.600-₺38.000+ kazanabilirsiniz. 

Kazandığınızdan Daha Azını Harcayın

Hepimiz kazandığımızdan fazlasını harcama konusunda suçlu düştük. Ya da en azından, yakın miktarda. 30'lu yaşlarınızda genellikle 20'li yaşlarınızda veya çevrimiçi gelir kazanan bir genç olarak kazandığınızdan daha fazlasını kazanırsınız. 

Kazandığınızdan daha azını harcamak veya "imkanlarınızın altında yaşamak", birçok yetişkinin düzgün bir birikim elde etmesinin popüler bir yoludur. 

İşte yaşam tarzı enflasyonundan nasıl kaçınabilir ve harcadığınızdan daha fazlasını biriktirebilirsiniz:

  • Kendinizi ödüllendirmeden önce düşünün: Ödüller sizi çok çalışmaya motive eder, ancak parlak yeni bir araba almak veya çok pahalı bir tatile gitmek yerine, güzel bir akşam yemeğini veya yeni bir kahve dükkanını denemeyi düşünün. Tıpkı Türkiye'de sık sık yaptığımız gibi, küçük zevkler büyük mutluluklar getirebilir. 
  • Kendinizi akranlarınızla karşılaştırmayı bırakın: Karşılaştırma, sahip olduklarınızın asla yeterli olmadığını hissettirecek bir tuzaktır. Arkadaşlarınızın kötü para harcama alışkanlıklarının, paranızı nasıl harcamayı seçtiğinizi etkilemesine izin vermeyin. 
  • Harcamalarınızı kademeli olarak artırın: Birikim hedeflerinizi karşıladığınız sürece, ekstra harcamalarınıza göz kulak olun ve ani finansal düşüşlerden kaçınmak için kontrol altında tutun. 

Her zam aldığınızda daha fazla harcamak yerine, hayatınızı önceden olduğu gibi yaşayın. Özellikle rahat olduğunuzda, kimseye kanıtlamanız gereken bir şey yoktur.

En özgürleştirici his, kira için gerekenden daha fazla ödemek zorunda kalmamak ve bu ekstra parayı seyahat etmek gibi eğlenceli bir şey için veya belki bilgisayarınız için yeni parçalar ya da yeni bir araba için kullanmaktır. 

Para mevcut olsa bile daha fazla harcamaktan kaçınmaya çalışın. Bu, diğer aktiviteler için biraz hareket alanı sağlar ve daha iyi bir gelecekteki siz için birikim yapmanıza yardımcı olur. 

Önce Kendinize Ödeme Yapın

Tasarruflarınıza para ekleyerek kendinize ödeme yaptığınızdan emin olmak son derece önemlidir. Bu parayı maaşınızı aldıktan hemen sonra doğrudan tasarruflarınıza eklemek, tasarruf hedeflerinizi sürdürmenin en iyi yoludur.

Her maaş aldığınızda otomatik bir tasarruf hesabı transferi ayarlayabilirsiniz. Sonra paranızı manuel olarak taşıma ihtiyacı duymadan her ay ödeme alın. Bu size zaman kazandırır ve dürüst olmak gerekirse, paranın taşındığını fark bile etmezsiniz. 

Meet our top users
Luis Lopez
Silver medal

2

Luis Lopez
$350.00
Amount Earned
Wouter
Gold medal

1

Wouter
$500.00
Amount Earned
Julesim
Bronze medal

3

Julesim
$175.00
Amount Earned
Top players get the biggest rewards

Join now, play, and climb to the top!