Hur mycket pengar du tjänar på att sälja din onlinekurs kan variera beroende på kursens längd, din expertis, din målgrupp och mer. Framgångsrika kursskapare kan dock tjäna upp till 100 000 kr/månad. Men innan du når de höjderna, använd vår guide för att komma igång...
Hur du skapar och säljer en onlinekurs
Välj ditt ämne
Att välja ämne är första steget för att skapa en framgångsrik kurs, så se till att välja ett ämne som matchar dina befintliga kunskaper eller färdigheter. Att fokusera på ett område där du har expertis hjälper till att bygga förtroende hos eleverna och säkerställer att du ger bästa möjliga service. Dessutom är det ovärderligt att kunna visa att du har denna specifika kunskap för att locka kunder, särskilt om den backas upp av certifieringar eller examina.
En sista viktig faktor att tänka på när du väljer ämne är att ha ett genuint intresse för ämnet. Detta eftersom processen att forska och skapa kursen kan vara tidskrävande och kräver engagemang från början.
Undersök marknaden
När du har bestämt ditt kursämne vill du göra lite research för att se om det är ett ämne som efterfrågas. Det finns flera sätt att undersöka om din kurs är efterfrågad:
-
Sök efter ditt ämne på Google Keyword och Google Trends: Att kolla om ditt kursämne har hög sökvolym indikerar att det finns stort intresse och efterfrågan.
-
Det finns andra kurser om ditt ämne: Även om för mycket konkurrens inte är idealiskt kan befintliga kurser om ditt ämne signalera stark efterfrågan.
-
Ta din research till forum: Forum som Reddit och Quora är användbara för att ställa frågor eller köra omröstningar för att se om din kurs skulle tilltala allmänheten.
-
Kolla in plattformar för onlinekurser: Om det finns många kurser om samma ämne just nu online kan det tyda på att ditt ämne är efterfrågat. Att läsa recensioner kan också hjälpa dig förstå vad folk gillar eller saknar i andra kurser.
Förstå din målgrupp
Innan du börjar sätta ihop innehållet för din kurs behöver du också lista ut vilka din målgrupp är och vem du pratar med. Du kan fundera på ålder, intressen, yrke, professionell bakgrund och andra personliga detaljer, beroende på ditt ämne. När du har klurat ut det, överväg att undersöka deras inlärningsmål, behov och preferenser för att säkerställa att du sätter ihop bästa möjliga kurs. För att göra det kan du:
-
Skapa ett Google-formulär och dela det på sociala medier, med frågor för att få bättre förståelse för din målgrupp.
-
Kolla sociala medier, forum, bloggar och poddar för att se vad folk säger om ditt ämne online och om det finns några problem de stöter på.
-
Sätt upp telefon- eller videointervjuer med några villiga deltagare.
-
Du kan till och med testa en kort, gratis mini-kurs online för att se om den slår an innan du går vidare med hela grejen.
Fastställ dina kursresultat
När du vet vilka din målgrupp är och vad de vill få ut av kursen är det dags att lägga upp mål och resultat. Kunder vill veta att om de köper och slutför din kurs kommer de att kunna uppfylla ett visst mål de har. Om din kurs till exempel handlar om hundtrimning kan ditt mål vara att dina elever ska kunna trimma sin första hund efter att ha avslutat kursen.
Forska om ditt ämne
Även om du redan är bekant med ditt ämne är det ändå en bra idé att göra grundlig research innan du skapar din kurs. Detta är förmodligen den mest tidskrävande delen av hela processen, eftersom all information du delar måste vara korrekt, relevant och aktuell.
Dessutom är det bra att fokusera på de problem och delteman som din målgrupp nämnde under din research. Det hjälper dig att ge information som de verkligen vill lära sig. Genom att använda olika källor som artiklar, videor, akademiska uppsatser, poddar och mer, ser du till att du täcker ditt ämne ordentligt.
Att bygga kursstrukturen är ett viktigt steg för att bestämma vad varje lektion och modul ska innehålla. Det är viktigt att sätta dig in i dina elevers situation: om din kurs är för nybörjare, börja med den mest grundläggande informationen och bygg vidare därifrån. Du bör också sätta tydliga mål för vad de ska ha lärt sig i slutet av lektionen. Om din kurs till exempel handlar om att lära sig baka en tårta, kan din lektionsplan se ut så här:
-
1
Grunderna i bakning
-
2
Blandning och gräddning
-
3
Kylning och dekorering
Antalet lektioner beror på om du skapar en kort, mini eller lång kurs, så du kan kanske gå in på mer detaljer och lägga till fler delteman. Eller om din kurs är för mer avancerade elever, kan du dela upp ämnena ytterligare:
-
1
Ingrediensernas funktioner
-
2
Blandningsmetoder
-
3
Avancerad tårtdekorering
Som tur är finns det många olika plattformar som hjälper dig att skapa och sälja en onlinekurs. Men med så många alternativ är det viktigt att kolla på några funktioner hos varje plattform innan du bestämmer dig:
Lättanvänd
En enkel och tydlig plattform med smidiga drag-och-släpp-verktyg, enkla uppladdningar och navigation kan vara att föredra, särskilt om detta är den första kursen du skapat. Plattformar som Thinkific och Teachable är stolta över att vara mycket användarvänliga.
Plattformens räckvidd
Att välja en plattform med stor publik och räckvidd kan innebära att din kurs har större chans att sälja och bli populär. Välkända plattformar med stor publik inkluderar Skillshare, Udemy, Thinkific och Teachable, men tänk på att det kan finnas mer konkurrens där.
Marknadsföringsmöjligheter
Vissa plattformar har inbyggda marknadsföringsverktyg för att hjälpa dig att marknadsföra din kurs så brett som möjligt, inklusive Kajabi, Podia, Skillshare och Udemy.
Analys
För att kontinuerligt förbättra din kurs och förstå dess styrkor och svagheter kan analys och rapportering vara viktiga verktyg. Plattformar som Teachable och Skillshare erbjuder inbyggda verktyg för detta.
-
Lättanvända: Thinkific, Teachable
-
Största publiken: Skillshare, Udemy
-
Bäst för marknadsföring: Kajabi, Podia
Skapa kursinnehållet
Med hjälp av din lektionsplan kan du börja bygga upp ditt kursinnehåll, baserat på din målgrupps- och innehållsresearch. Du bör sträva efter att presentera din information med olika metoder och källor för att hålla din publik engagerad, som videor, fallstudier, quiz, e-böcker och mer.
Verktyg som Canva, Audacity, Google Docs, Vimeo och Quizlet, tillsammans med inbyggda program på din kursplattform, kan göra att din kurs ser proffsig ut och förbättrar inlärningsupplevelsen.
Redigera och granska
Att redigera och granska ditt kursinnehåll är det sista steget för att se till att din kurs är redo att publiceras. Att ta bort onödigt språk eller information, kolla stavning och grammatik, se till att all din information är korrekt och relevant, och att det finns ett bra flöde och sammanhang från lektion till lektion kommer att förbättra din kurs avsevärt.
Sätt ditt pris
Priset på din kurs beror på flera faktorer, inklusive om det är en endagskurs, en veckokurs eller en fullständig masterclass. Men tänk på konkurrenskraftiga priser för att undvika att avskräcka potentiella elever genom att kolla liknande kurser inom området. Det kan hjälpa dig att räkna ut genomsnittskostnaden och se till att din prissättning ligger i linje med vad folk förväntar sig.
De flesta onlinekurser erbjuds antingen som engångsbetalning eller prenumeration, och båda har sina fördelar. Engångsbetalning fungerar bra för enskilda kurser, medan en prenumeration är bättre för dem med flera erbjudanden, vilket ger eleverna tillgång till ett brett utbud av innehåll.
Dessutom är rätt expertis också en stor faktor vid prissättning. Rätt ackreditering och certifiering gör kursinformationen mer värdefull och motiverar högre priser. Det är också smart att tänka på hur mycket det kostar att skapa kursen, inklusive tid som läggs på inspelning, filmning och redigering för att säkerställa en vinst.
Lansera och marknadsför din kurs
När kursen är lanserad är det viktigt att marknadsföra den. Använd marknadsföringsverktyg och tekniker som e-postmarknadsföring, sociala medier, Google- och Facebook-annonser, affiliate-marknadsföring, bloggande och sökmotoroptimering (SEO) för att skapa buzz och bygga medvetenhet.
Dessutom är det ett bra sätt att bygga förtroende och locka fler potentiella kunder genom att skicka ett uppföljningsmail där du tackar kunderna för deras köp och ber om en bra recension.
Samla feedback och analysera
Det är viktigt att få feedback från dina elever och titta på förbättringar du kan göra i din kurs för att öka dess chanser till framgång. För att göra detta kan du skapa ett formulär och en enkät som eleverna kan fylla i i slutet av kursen för att ta reda på vad de tyckte gick bra och vilka problem de stötte på.
Om din valda plattform har inbyggda analysverktyg kan du också spåra elevaktivitet och närvaro. Dessutom kan du mäta hur många uppgifter de slutför och annat användarbeteende för att se vad mer du kan förbättra. Om en viss uppgift inte har slutförts av många elever kan det vara dags att fräscha upp den eller göra några ändringar.
Slutsats
Sammanfattningsvis låter skapande och försäljning av onlinekurser dig använda din expertis för att hjälpa ivriga elever och ger bra ekonomisk belöning. Genom att ta tid att grundligt researcha ditt ämne, skapa innehåll av hög kvalitet, samla feedback och kontinuerligt förbättra ditt material kan du skapa engagerande kurser. Dessa insatser kommer att säkerställa att dina kurser effektivt når och resonerar med elever. Vem vet, din kurs kan till och med bli din huvudsakliga inkomstkälla, eller åtminstone ge dig en trevlig extra slant vid sidan om.